Моделиране с лимфен дренаж

Лимфата е онази течност в организма, която се грижи за отвеждането на отпадните продукти от метаболизма извън тъканите и органите. Когато тази защитна функция е нарушена, могат да възникнат неприятни последици за тялото. Тогава се намесва чудодейният ефект на мануалния лимфен дренаж.

За здраве
Любопитно е да се знае, че лимфният дренаж е открит от доктор Емил Воддер през 1930, и то за лечение на хроничен синузит и други имунни заболявания. Днес масажът се счита за основно средство при лечението на лимфедем, при който локално се задържат течности. Лимфната система е вторична циркулаторна система, която събира и филтрира междуклетъчната течност в тялото. При нарушаване на функциите й се причинява лимфедем, който засяга основно крайниците. В резултат те натежават и силно отичат. Заболяването често не се взима насериозно, но при него има опасност да се развие инфекция в засегнатия крайник. Тук се намесва мануалният лимфен дренаж, който се прилага върху лимфните съдове и подпомага лимфния поток. От особена важност е посоката на масажиране –трябва да се следва лимфният ход от периферията към центъра. Техниките на приложение са нежни и ритмични поглаждания върху кожата и подкожието, стимулиращи циркулацията на лимфата, която се влива в кръвообращението. Кръвният поток, преминавайки през бъбреците, се филтрира, докато се стигне до крайно отделяне на отпадните продукти от тялото чрез уриниране. Процедурата се изпълнява бавно и внимателно, дренира се вратът, тялото и засегнатият крайник. Задължително се следва този ред на приложение в продължение на около 40-60 минути. Мануалният лимфен дренаж е особено ефективен при нефиброзирал лимфедем и по-малко при вече фиброзирали тъкани. В повечето случаи е добре след процедурата да се прилагат и други терапии като обвиване на дренираното място с еластичен бинт, пресотерапия, определени терапевтични упражнения за оттичане и дрениране. Целта е да се поддържа по-дълготраен ефектът от масажа, който действа не само лечебно, но и естетично.
   
За красота
Мануалният лимфодренаж е неизменна част и от професионалната борба с целулита. Той помага да се постигне равновесие между течностите в организма, за да се избегне неприятният ефект на портокаловата кожа. Натоварената с отпадъци лимфа се пречиства в лимфните възли, а циркулацията й зависи от движението на тялото и мускулите, които изпомпват течността през лимфните канали и съдове. Когато е налице застой, разнасянето й се подпомага чрез лимфния дренаж, който е лек тип масаж. Той се осъществява с поглаждащи движения, с бавно темпо и слаб натиск. Целта е да се окаже въздействие върху кожата и подкожната област на повърхностната лимфна система. Засилва се отделянето на излишни течности от тялото заедно с разтворими метаболити и отпадни продукти, като по този начин се противодейства и на целулита. Мануалният лимфодренаж е противопоказен за хора със сърдечносъдови и бъбречни заболявания, с кожни възпаления. Преди да се подложите на подобна терапия срещу целулит, най-добре се посъветвайте с лекар и не си правете експерименти вкъщи.

За консултация и терапия потърсете
специалистите от HEALTH CLUB ARCOS
www.salonarcos.com

АРХИВ
Copyright 2008 © Coiffure Beauty™
изработка Barbun.com